Benjamin Netanjahu: 71 évvel ezelőtt visszanyertük a függetlenségünket

Benjamin Netanjahu: 71 évvel ezelőtt visszanyertük a függetlenségünket

Izrael állama 71. függetlenségi napja alkalmából Benjamin Netanjahu miniszterelnök ilyenkor szokásos videóüzenetben mondta el ünnepi köszöntőjét.

A miniszterelnök kiemelte mindazokat a nagy eredményeket, amelyet a hetvenegy éve alakult zsidó állam elért, köztük a gazdaságot, az innovációt, és a demokráciát.

Az alábbiakban Netanjahu ünnepi beszédét olvashatják:

“Üdvözlök mindenkit Jeruzsálemből Izrael függetlenségének napján.

Ez egy figyelemre méltó ünnepnap, mert a zsidó nép elért valamit, amit senki más nem ért el. Mi vagyunk az egyetlen nép, amely ugyanazon a földön él, ugyanazzal a névvel, ugyanazt a nyelvet beszéli, és ugyanolyan hittel, mint 3000 évvel ezelőtt. Pedig mennyi mindenen keresztül mentünk? Különféle próbatételek, nyomorúságok, szenvedés és vándorlás.

De visszatértünk a földünkre, és 71 évvel ezelőtt visszanyertük a függetlenségünket. Építettünk egy államot. Hadsereget építettünk. Építettük a földünket. Egy virágzó gazdaságot építettünk, amelynek csodájára jár az egész világ. Olyan innovációs központja vagyunk a világnak, amilyen nincs még egy. Nem utolsó sorban pedig egy demokratikus, szabad társadalmat építettünk a zsidók és a nem-zsidók számára egyaránt, amely fényt sugároz a Közel-Kelet szívében.

Ez Izrael. Egy remény a nemzetek között és remény a nemzetek számára. Igen, még mindig van antiszemitizmus. Igen, vannak olyanok, akik rágalmaznak minket. De egyre több ember szerte a világon látja az igazságot az általunk elértekről, a szabadságunkról, a reményünkről.

Tudom, hogy megosztod Te is ezt a reményt, és megosztod ezt a büszkeséget. Köszönöm, hogy Izrael függetlenségének napját velünk ünnepeled.

Chag Sameach!”