Soha olyan kevesen nem voltak még a papi áldáson Szukkotkor, mint most

Soha olyan kevesen nem voltak még a papi áldáson Szukkotkor, mint most

Ezen ünnepi időszak máskor igencsak mozgalmas és látványos szokott lenni Izraelben, hiszen Szukkot idején többnyire ötven-, százezren gyűlnek össze Jeruzsálemben, hogy részt vegyenek a kohaniták áldásán a Siratófalnál.
A kohanita áldáson (ברכת הכוהנים) az egykori papi törzs férfi leszármazottai minden évben testüket, fejüket imakendőbe burkolva mindkét kezüket felemelve héber nyelvű imát mondanak Izrael népének békéjéért és boldogulásáért.

Az áldást naponta elmondják az ortodox zsinagógákban Izraelben, de évente kétszer, a sátoros ünnepek és Pészach idején nagyszabású ceremónián több tízezer résztvevő előtt a Siratófalnál is.

A zsidó vallás szabályai szerint régen évente háromszor, köztük Pészachkor el kellett zarándokolni és áldozatot kellett bemutatni a vallás legszentebb helyén, a Templomhegyen található jeruzsálemi szentélyben, ahol jelenleg egy másik vallás, az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset áll a Mecsetek terén.

Idén a koronavírus a kohaniták áldásának módját is átírta, a Nyugati falnál kis létszámban tartják meg.
“Sajnos a vírushelyzet miatt a szokásostól eltérően, zsidók tízezreinek részvétele nélkül zajlik, de a hagyományt ha csak korlátozott számban is, de folytatjuk az internetes közvetítések segítségével is, így megteremtjük a kapcsolatot Izrael és a diaszpóra népével.” – mondta a Nyugati fal rabbija Shmuel Rabinowitz.