Békét köt egymással Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Békét köt egymással Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek megállapodásra jutottak, hogy normalizálják a két ország közötti kapcsolatokat, először a zsidó állam 1948-as megalapítása óta.

A történelmi békemegállapodás, avagy Ábrahám-egyezmény a Trump-kormány közvetítésének eredménye. Ez az első alkalom, hogy Izrael békét köt egy arab országgal a Jordániával kötött 1994-es szerződés óta.

A megállapodás részeként Izrael belement, hogy felfüggeszti Donald Trump amerikai elnök béketervében szereplő területekre – Júdea és Szamária zsidók közösségei és a Jordán-völgy – az izraeli szuverenitás kiterjesztését.

A megállapodás csütörtökön egy telefonhívás során “pecsételődött meg” Trump elnök, Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Mohammed Bin Zajed sejk, Abu Dhabi koronaherceg és az Egyesült Arab Emírségek elnöke között.

A Walla híroldalnak nyilatkozó fehér házi tisztviselő szerint Trump azt szeretné, ha az elkövetkező hetekben a Fehér Házban sor kerülne egy ünnepség keretében az aláírásra Netanjahuval és az Emírségek vezető rangú tisztviselőjével.

Netanjahu délután váratlanul kiviharzott a koronavírus-kabinet ülésről nemzeti vészhelyzetre hivatkozva, annyit azért elárulva, hogy hamarosan kiderül, mi áll a háttérben.
„Ez a történelmi diplomáciai áttörés elősegíti a békét a Közel-Kelet térségében, és tanúsítja a három vezető merész diplomáciáját és jövőképét, valamint az Egyesült Arab Emírségek és Izrael bátorságát egy új út felderítésére, amely felszabadítja a régióban rejlő nagy lehetőségeket ”– olvasható a közös nyilatkozatban.

Az új megállapodás nagykövetségek vagy más hivatalos diplomáciai hivatalok létrehozását is magában foglalja. Ezen felül közvetlen repülési útvonalat nyitnak az izraeli Ben Gurion nemzetközi repülőtér és Abu Dhabi között.

Trump az ovális irodában nyilatkozva elhintette, hogy további diplomáciai áttörések vannak folyamatban Izrael más muszlim országok között.

Mohammed Bin Zajed sejk Twitteren megerősítette, hogy Izrael felfüggesztette az annektálásra vonatkozó tervét, ugyanakkor azt állította, hogy csak a kapcsolatok normalizálása felé kötelezték el magukat. Anwar Gargash, az Emírségek külügyminisztere később azonban jóval világosabban fogalmazva megerősítette a kapcsolatok normalizálása iránti szándékukat.