Békés Szombatot kívánunk!

Békés Szombatot kívánunk!

Eltelt ismét egy újabb hét, így készülhetünk a délután beköszöntő Szombatra valamelyik budapesti zsinagógába. Ma fél hat előtt öt perccel köszönt be az ünnep.

Aktuális hetiszakaszunkban három angyal érkezik vendégségbe a gyengélkedő Ábrahámhoz, és közlik vele, hogy egy év múlva Sára fiat szül neki. Ezek után ugyanezen angyalok felforgatják a vétkes Szodomát, ahonnan előbb kimentik Lótot, feleségét és két hajadon lányát. Megszületik Izsák, majd következik az Ákédá, melynek során Isten felkéri Ábrahámot, áldozza fel egyetlen szeretett fiát, Izsákot. Az utolsó pillanatban égi hang akadályozza meg Izsák feláldozását. Helyette egy kost áldoz fel Ábrahám.

„És fölkelt Ábrahám kora reggel, fölnyergelte szamarát, vett két legényt maga mellé és fiát, Izsákot; és fát hasogatott az égőáldozathoz, azután fölkelt, és elindult arra a helyre, amelyről Isten szólott neki.”

“וַיַּשְׁכֵּם אַבְרָהָם בַּבֹּקֶר וַיַּחֲבֹשׁ אֶת חֲמֹרוֹ וַיִּקַּח אֶת שְׁנֵי נְעָרָיו אִתּוֹ וְאֵת יִצְחָק בְּנוֹ, וַיְבַקַּע עֲצֵי עֹלָה וַיָּקָם וַיֵּלֶךְ אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אָמַר לוֹ הָאֱלֹהִים”

Szombat bejövetele: 17:25
Szombat kimenetele: 18:27

Hetiszakasz: Vájéró (וַיֵרָא)

Hangolódjunk az ünnepre Ishay Ribo gyönyörű dalával::

dr.Frölich Róbert főrabbi az előttünk álló hetiszakaszról:


Mindenkinek Békés Szombatot, és jó pihenést kívánunk!
שַׁבָּת שָׁלוֹם