A BZSH és a Dohány körzet támogatásával fejezik be a békéscsabai holokauszt emlékfalat

A BZSH és a Dohány körzet támogatásával fejezik be a békéscsabai holokauszt emlékfalat

A vészkorszakban 6500 embert hurcoltak el Békés megyéből, akik közül 5000-et meggyilkoltak Auswitz-Birkenuban és más haláltáborokban.

2016-ban került átadásra a Széchenyi-ligeti zsidó temető bejáratánál a holokauszt békéscsabai és Békés megyei áldozatainak emlékfala, ám nem sikerült teljesen befejezni az emlékművet, hiszen még 1500 név hiányzik arról.
A Békéscsabai Zsidó Hitközség ezért támogatásért folyamodott, hogy a maradék másfélezer név felrakatásában anyagi segítséget kapjon.

A hitközség elnöke dr.Moskovits Sándor elmondta, hogy a Budapesti Zsidó Hitközségnek, a Dohány Zsinagóga Alapítványnak, valamint egyéb adományozók felajánlásainak hála végre sikerült összegyűjteni a közelmúltban a finanszírozáshoz szükséges összeget, így remélhetőleg június-júliusra befejeződik a mártírok neveinek feltüntetése az emlékfalon.
A BZSH fél millió, az Alapítvány kétszázezer forinttal támogatta az emlékfal befejezését.

A tervek szerint, amennyiben a járványhelyzet engedi a 2021. június 27-én tartandó mártír megemlékezésen, már minden, a megyeszékhelyről elhurcolt zsidó honfitársunk neve szerepel majd az emlékfalon.