Békés Szombatot kívánunk!

Békés Szombatot kívánunk!

Ismét eltelt egy hét, készülhetünk a délután beköszöntő Sábeszre. Ma már negyed öt előtt négy perccel köszönt be a Sábesz, így készülhetünk a Szombat fogadására. A járványhelyzet miatt zsinagógáink még mindig zárva tartanak, de bízunk benne, hogy mindenki méltóképpen tudja otthonában fogadni az ünnepet.

Aktuális hetiszakaszunk a Bó (בא) (áskenáz kiejtéssel Baj), melyben megkezdődik az egyiptomi dráma végkifejlete. Az utolsó három csapás térdre kényszeríti a Fáraót, aki most már kiengedi a rabszolgasorban sínylődő zsidó népet. Ő még azt hiszi hogy azok csupán “háromnapos szabadságra” mennek, hogy Istenüknek áldozzanak, de a nép tudja az igazat, és emelt fővel vonul ki a szabadságba.

“És feljött a sáskahad Egyiptom egész országa fölé, és leereszkedett Egyiptom egész területén. Súlyos volt nagyon, azelőtt nem volt hasonló sáskajárás, és utána sem lesz hozzá fogható.”

“וַיַּעַל הָאַרְבֶּה עַל כָּל אֶרֶץ מִצְרַיִם וַיָּנַח בְּכֹל גְּבוּל מִצְרָיִם, כָּבֵד מְאֹד לְפָנָיו לֹא הָיָה כֵן אַרְבֶּה כָּמֹהוּ וְאַחֲרָיו לֹא יִהְיֶה כֵּן”

Szombat bejövetele: 16:11
Szombat kimenetele: 17:22

Hetiszakasz: Bó (בא)

Egy Szombat előttre szánt dal:

dr.Frölich Róbert főrabbi a hetiszakaszról:


Minden hittestvérünknek Békés Szombatot, és jó pihenést kívánunk!
שַׁבָּת שָׁלוֹם