Megkérdőjelezte a BBC egy műsorában, hogy a zsidók kisebbségnek számítanak

Megkérdőjelezte a BBC egy műsorában, hogy a zsidók kisebbségnek számítanak

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a BBC Politics Live című adása arról készített egy beszélgetést, hogy a zsidóság etnikai kisebbségnek számít-e. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a Munkáspárt elnökhelyettese, Angela Rayner azt állította, hogy a skót munkáspárti vezető Nagy-Britanniában elsőként áll kisebbségi vezetőként politikai párt élén.

Anas Sawar valóban az első ázsiai származású politikai vezető az országban, ugyanakkor számos zsidó vezetője – Benjanim Disraeli, Ed Miliband és Michael Howard – volt már az ország politikai pártjainak, írja a The Jewish News.

Eddig 1000 aláíró követeli a BBC-től, hogy kérjen bocsánatot a felvetésért. A műsorban a kérdést ráadásul főként nem zsidók vitatták meg és csupán egyetlen zsidó résztvevőt hívtak meg. A tiltakozók arra hívták fel a figyelmet, hogy 250.000 zsidó él Nagy-Britanniában.

A BBC szóvivője azzal védekezett, hogy a műsor nem csupán erről a kérdésről szólt, és hogy épp a kiegyensúlyozottság miatt hívták meg Benjamin Cohent a beszélgetésbe. Ezen kívül azzal érveltek, hogy a műsorvezető nem nyilvánított véleményt, az elhangzottak nem a szerkesztőség álláspontját tükrözik, és hogy nekik az a dolguk, hogy azt feltárják, miként látnak az emberek bizonyos kérdéseket.