Ausztria gyászban, az Iszlám Állam követte el a terrorcselekményt

Ausztria gyászban, az Iszlám Állam követte el a terrorcselekményt

Az Iszlám Állam követte el a bécsi terrortámadást. A merénylet kapcsán már 14 embert letartóztattak, akik a gyanú szerint kapcsolatban álltak a 20 éves merénylővel. A lakosok még mindig nem tudják elhinni, hogy a terror lecsapott Bécsben is. A tettes 9 perc alatt végezte ki a járókelőket Bécs belvárosában.

Gyászba borult Ausztria. Félárbocra eresztették a zászlókat a kancellári és az elnöki hivatal, valamint az összes minisztériumon és középületen. Az osztrák kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

“Bécsben az Iszlám Állam egyik katonája hajtotta végre késsel és lőfegyverekkel a támadást, mielőtt a hatóságok végeztek volna vele. 30 emberre adott le lövéseket a kalifátus tagja” – jelentette be a dzsihadista terrorszervezet egyik tagja.

Hétfőn este 9 perc alatt változott meg minden az osztrák fővárosban. A hatóságok megerősítették, hogy a terrorista egyedül hajtotta végre a bestiális támadássorozatot. Kujtim Fejzulai válogatás nélkül nyitott tüzet a járókelőkre. A mészárlásban 4 ártatlan ember vesztette életét és 22-en sérültek meg.

Közben kiderült, hogy a bécsi terrorista kétszer is megpróbált elutazni a Közel-keletre, hogy csatlakozzon az Iszlám államhoz. Egyszer 2018-ban, egyszer pedig 2019-ben. Mindkét kísérlete kudarcba fulladt, sőt tavaly ezért 22 hónapos börtönbüntetésre is ítélték.

A hétfői merénylet kapcsán eddig több embert tartóztattak le a határokon átnyúló razziák során. Róluk azt feltételezik, hogy kapcsolatban álltak az elkövetővel.

“Miután az elkövető lakását átkutattuk, további 18 razziát hajtottunk végre. Eddig 14 embert vettünk őrizetbe, akik feltehetően kapcsolatban álltak az elkövetővel- Jelenleg folyik a kihallgatásuk. A különleges erők 9 perc alatt végeztek a terroristával. Az a helyzet, hogy az elkövetőnek sikerült kijátszania az igazságszolgáltatási rendszer radikalizáció elleni programját. Sikerült becsapnia az ebben dolgozókat és hamarabb szabadulni a börtönből” – ismertette a nyomozás részleteit az osztrák belügyminiszter.

Az osztrák kancellár szerint ez a merénylet Bécs szívében azt mutatja, hogy ébernek és eltökéltnek kell lenni. Hozzátette: az uniónak a jövőben jóval nagyobb figyelmet kell fordítania a problémára.

“Négy védtelen embert gyilkoltak meg hidegvérrel, közvetlen közelről. Egy idős urat, egy idős hölgyet, egy fiatal járókelőt és egy pincérnőt. Megerősítést nyert, hogy egyértelműen iszlamista terrortámadás történt. A merénylet motivációja pedig a gyűlölet volt. Nem hagyjuk, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket – hangsúlyozta Sebastian Kurz.