Augusztus 30-tól kerül megrendezésre a Zsidó Kulturális Fesztivál

Augusztus 30-tól kerül megrendezésre a Zsidó Kulturális Fesztivál

zsidokulturalisfesztival2015A BZSH és a MAZSIHISZ szervezésében a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 30-tól szeptember 6-ig három különleges helyszínen várja az érdeklődőket.

A nagy hagyományokkal rendelkező Nyári Fesztivál helyébe lépve ígérünk tartalmas és igényes műsorokat. Szórakozást, élményt, és gondolkodásra érdemes programot is kínálunk. Három helyszínen a Dohány utcai zsinagógában, a Rumbach utcai még nem teljesen felújított zsinagógában, valamint a különös történelmi hagyományokkal rendelkező Goldmark teremben.

feszt_helyszínekA legnagyobb koncertek a Dohány utcai zsinagógában lesznek. A világhírű Budapest Klezmer Band mellett a nem kevésbé világhírű Liszt Ferenc kamarazenekar, a Dohnányi Szimfonikus zenekar, a Muzsikás együttes és két órási népszerűségnek örvendő világsztár is vendégünk lesz. Fassang László orgonál, illetve Snétberger Ferenc gitározik, Kern András és barátai koncertje is igazi csemege lesz.

A Goldmark teremben, a Független Színházak olyan produkcióit mutajuk be, amelyek kötődnek a zsidó sorshoz, hagyományhoz, a Dohány utcai seriff és a Negyedik kapu. De felcsendülnek olyan dallamok is neves művészek ajkán, amelyekről talán nem mindenki tudja, hogy szezőik kik is voltak, és mi volt a sorsuk. Csákányi Eszter, Bánfalvi Eszter, Fesztbaum Béla énekel, Gyarmati Isván zongorázik és mesél. Kihasználva a filmvetítés lehetőségét két filmcsemegét is láthatnak a Jancsó Miklós Budapesti zsidóság húsz évvel ezelötti, és Fáy Béla a zsidó negyed mai világából.

A Rumbach utcai zsinagóga ugyan szépségében kissé megkopott, de az izgalmas Független Színházi est a Caligula helytartója mellett az igényes Babos kortárs jazz, és a hangulatos blues-rokk-jazz zenekar Ferenczi György és a Rackajam, valamit a Magyar Zsidó Kántorok hangversenyének is otthont ad, és először ad itt koncertet a fiatal zongoraművész Balázs János, akit már a fél világ számon tart. Vendégeink is lesznek, színészek, zenészek Kolozsvárról.

További információk a fellépőkről, eseményekről, előadások kezdési időpontjairól, valamint a jegyárakról, jegyvásárlásról a Fesztivál weblapján találhatóak:
www.zsidofesztival.hu

facebook.com/zsidokulturalisfesztival