Vasárnap volt Angela Merkel búcsúlátogatása Izraelben

Vasárnap volt Angela Merkel búcsúlátogatása Izraelben

Németország és Izrael együttműködésének fejlesztéséről és biztonsági kérdésekről tárgyalt búcsúlátogatásán Jeruzsálemben Angela Merkel német kancellár – jelentette a katonai rádió vasárnap.
Tizenhat éves kancellárságának hetedik, egyben utolsó izraeli látogatásán Merkel elsőként Naftali Bennett miniszterelnökkel tartott négyszemközti megbeszélést a jeruzsálemi Dávid király szállodában.

Bennett az iráni nukleáris fenyegetés veszélyességére figyelmeztette Merkelt, és nemzetközi együttműködést sürgetett Irán közel-keleti terjeszkedésével és atomfegyver-fejlesztési lehetőségével szemben.

Bennett közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta, hogy noha kiválóak a két ország kapcsolatai, újabb területeken növelhetik az együttműködést, elsősorban az innovatív technológiai iparágakban.

A személyes megbeszélés után Bennett a teljes német delegációval tárgyalt, majd ünnepélyes kormányülést vezetett Angela Merkel részvételével.

Az izraeli miniszterelnök a kormányülés nyitó beszédében Izrael igaz barátjának nevezte a német kancellárt, és kifejtette, hogy az izraeli kormány számos kérdésben egymástól gyökeresen eltérő nézeteket valló tagjai egyetértenek a Németországgal ápolt kapcsolatok fontosságában és Angela Merkel nagyrabecsülésében ezen kapcsolatok ápolásában és fejlesztésében betöltött szerepe nyomán.

Merkel az ülésen elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy Németország a jövőben is elkötelezett lesz Izrael biztonsága mellett, de hozzátette, hogy néha vannak nézeteltérések az országok között, például a palesztin kérdésben.

Angela Merkel szombat este érkezett kétnapos látogatásra Izraelbe, melynek programjában a Jad Vashem holokauszt emlékmúzeum meglátogatása is szerepelt, valamint megbeszélést tartott Jichák Hercog államelnökkel.

A német kancellár legutóbb 2018 októberében járt Izraelben, azóta többször is elhalasztották az újabb találkozót az izraeli választások, majd a koronavírus terjedése és legutóbb, augusztusban a tálibok afganisztáni hatalomátvétele miatt.