A koronavírus miatt folyamatosan nő az álláskeresők száma Izraelben

A koronavírus miatt folyamatosan nő az álláskeresők száma Izraelben

A foglalkoztatási hatóság (TAASUKA) közzétett adatai szerint jelenlegi 936.712 regisztrált munkanélküli közül 595.667 munkavállaló fizetésnélküli szabadságon várja a munkahelyre való visszatérést.

A Ros Hásáná előtt bevezetett második országos zárlat korlátozásai miatt eddig összesen 207.191 álláskereső került a foglalkoztatási szolgálat nyilvántartásába, közülük 186.958 fizetés nélküli szabadságon, valamint 20.233 egyéb okok miatt vált munkanélkülivé.

A regisztrált álláskeresők közül 151.436 a második zárlat, a többiek a koronavírus-válság márciusi korlátozásaitól kezdődően nem tudott elhelyezkedni.

Az izraeli ingatlanpiac a második negyedévben meredeken zuhant. Az idei április-június időszak az elmúlt tizenöt év egyik leggyengébb negyedévének számított. A legmeredekebb zuhanás Tel Aviv térségét sújtotta, ahol az adásvételi ügyletek száma 41 százalékkal esett vissza az idei első negyedévhez képest, és 34 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A járvány visszaszorítására irányuló erőfeszítések korai sikere után a közgazdászok arra számítottak, hogy megnő a külföldi ingatlanbefektetések száma, végül azonban az ellenkezője történt, áll a minisztériumok számára kiküldött egyelőre még nem hivatalos jelentésben.