A túlélésért folytatott harc jegyében nyitották meg a Jad Vasemben a holokauszt izraeli emléknapját

A túlélésért folytatott harc jegyében nyitották meg a Jad Vasemben a holokauszt izraeli emléknapját

A túlélésért folytatott harc központi gondolatának jegyében nyitották meg az a Jad Vasemben a holokauszt izraeli emléknapját, a Jom Hasoát szerdán.
A hagyományos központi nyitómegemlékezésen megjelentek Izrael állami, katonai és vallási vezetői, és beszédet mondott Reuven Rivlin államfő és Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Utánuk a második világháború hatmillió zsidó áldozatát jelképezve, a holokauszt hat túlélője meggyújtotta az emlékezés fáklyáit. Idén a Jad Vasem a zsidók túléléséért folytatott harcát, a “háborút a háborúban” tette az emlékezés központi gondolatává.

Reuven Rivlin az európai antiszemitizmus erősödésére hívta fel a figyelmet az izraeli tévé és rádiócsatornák élő adásban közvetített megemlékezésen. Hangsúlyozta, hogy a második világháború kitörése után nyolcvan évvel ismét feltűntek a múlt szellemei, a felsőbbrendűségi elméletek, az idegengyűlölet, a bal- és jobboldali antiszemitizmus eszméi.

Rivlin azt is kijelentette, hogy szerinte “semmiféle érdek nem igazolhatja a szövetséget olyan szélsőségesen jobboldali politikai pártokkal, amelyek nem hajlandóak szembenézni országaik szerepével a holokausztban.”

Benjamin Netanjahu beszédében szintén kitért a túlélők hősies harcára. Netanjahu kiemelte Izrael gazdasági és katonai erejét, és ennek köszönhető tekintélyét a nagyvilágban.
“Paradoxon, hogy némelyik Izraelt csodáló helyen is jelentős zsidógyűlölet van. A radikális jobb, a radikális bal, és a radikális iszlám csak egy dologban ért egyet: a zsidókkal szembeni gyűlöletben” – mondta az izraeli kormányfő.

Netanjau beszédében kitért Iránra is, amely szerinte folyamatosan azzal fenyeget, hogy lerombolja Izraelt.
“Irán a lerombolással fenyeget minket éjjel-nappal. Nem hagyjuk figyelmen kívül, de nem is rettegünk tőlük. Nyomásra, egyre nagyobb nyomásra van szükség velük szemben” – vélekedett a politikus.

A beszédek után a túlélők nevében két lengyelországi, egy fehéroroszországi, egy németországi, egy romániai és egy kárpát-ukrajnai túlélő is meggyújtotta a megemlékezés fáklyáját.

A Jom Hasoá, az izraeli holokausztnap részeként csütörtökön délelőtt tíz órakor két percre megszólaltak a szirénák, és megállt az élet az egész országban. A Jad Vashemben, a kneszetben és az iskolákban emlékünnepségeket rendeznek, és egy napra félreteszik a politikai ellentéteket, a média műsorai is csak a vészkorszak eseményeit idézik fel.

(mti)