A gyerekek is megismerkedhettek Pészach ünnepével a Dózsa zsinagógában

A gyerekek is megismerkedhettek Pészach ünnepével a Dózsa zsinagógában

A Peszach előtti vasárnap, március 25-én gyerekzsivajtól volt hangos a Dózsa úti zsinagóga: a „Gyere velem zsinagógába“ projekt szervezői megtartották első rendezvényüket, a Tan-Szédert.

A programban elsősorban azok a gyerekek és szüleik vettek részt, akik a MAZSIHISZ által szervezett hittanórákat látogatják az általános iskolákban Budapest-szerte. Mint később kiderült, a látogatók közül sokan először voltak zsinagógában.

A Tan-Szédert közös énekléssel nyitották: Zucker Immánuel főkántor elénekeltette a gyerekekkel a Má nistánát, a Dajénut, az Echád, mi jodeát, elmondta, hogy miről is szólnak a dalok. Ezután a házigazda, a Dózsa zsinagóga vallási vezetője, dr. Kurucz Ákos és az egyik apuka, Ivanics Zsolt Mózes és Fáráó szerepébe bújva röviden összefoglalták a Peszách ünnep előzményeit és tartalmát.

Utána a kis zsinagóga a tíz csapás helyszínévé változott: az egyik sarokban vért kevertek málna szörpből, a másik sarokban vadállatok hangja hallatszott, az egyik falról le kellett lőni a sáskákat játékpisztollyal, mindenütt rugós békák hevertek, de a legnépszerűbb nyúlós, ragadós massza készítése volt, amely a dögvész hatásait volt hivatott szemléltetni.

Így a gyerekek játszva egy kis betekintést nyertek a zsidó hagyományokba. A finom ebéd után mindenki kapott egy kis ajándékot a szervezőktől. A következő program május elején várható, tematikája a Savuot ünnepe lesz, a helyszín a Bethlen téri zsinagóga.

A program részleteiről a szervezőknél Frölich Erikánál, Kálmán Tímeánál, Teszter Nellinél lehet érdeklődni a +36204449814-es vagy +36209674843-as telefonszámokon vagy a „Gyere velem zsinagógába” facebook oldalon.