Új zsinagógát avatnak Pesterzsébeten

Új zsinagógát avatnak Pesterzsébeten

A BZSH Dél-Pesti körzete tizenhat évvel ezelőtt alakult újjá a nagymúltú pesterzsébeti és csepeli hitközség folytatójaként.

Kezdetben az erzsébeti Csili Művelődési Házban gyűltek össze, később egy, az erzsébeti Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott valamikori üzlethelyiségből átalakított imaházban imádkoztak a hívek.

A 2010-es években a helység szűknek bizonyult és már nem csak a nagy ünnepekkor telt meg a templom, a péntek esti, szombat reggeli imádkozások idején is kicsinek bizonyult a helység. Ekkor merült fel először egy új zsinagóga építése.

Ennek a gondolatnak alapot adott, hogy a közösség jelentős összeget örökölt egyik tagjától. A körzet saját erőből ezen felül is jelentős összeget gyűjtött össze. Időközben elkészült egy igen nagyszabású új zsinagóga építési terv, sajnos azonban a szükséges megvalósítási költségek jóval meghaladták volna a rendelkezésre álló összeget.
Így ez nem valósulhatott meg, de hosszas keresés után a körzet vezetése talált egy ingatlant, amelyet a rendelkezésére álló összeg kiegészítésével a BZSH megvásárolt a közösség számára.

Ennek eredményeképpen a jövőben sok éves harc, küzdelem eredményeképpen most már nagyobb, szebb és méltóbb környezetben tudják hitéletüket folytatni.

Az új zsinagóga avatási ünnepségére 2018.december 6-án este 17 órakor kerül sor.

Helyszíne: 1201 Budapest, Vörösmarty u. 8.

A zsinagóga felavatását Totha Péter Joel tábori főrabbi, Dél-Pesti és Győri hitközség vezető rabbija tartja.
Az avatáson beszédet mond Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, és Kerényiné Rippner Zsuzsanna a Dél-Pesti körzet elnöke.

A kántori feladatokat Sáfrány Dávid látja el, énekel továbbá a Dohány utcai körzet kórusa.