Új biztonsági stratégiát dolgoznak ki a Damaszkusz-kapu környékére Jeruzsálemben

Új biztonsági stratégiát dolgoznak ki a Damaszkusz-kapu környékére Jeruzsálemben

Jeruzsálem óvárosában, a Damaszkusz-kapunál végrehajtott halálos támadásokat követően a biztonsági erők egy olyan terven dolgoznak, amellyel növelhetnék a terület biztonságát, hogy “steril övezetté” alakítsák, mondta a rendőrség vasárnap.

A legutóbbi támadás, melyben a 23 éves Hadasz Malka határőrt halálra késelte egy terrorista, csupán egyike volt az elmúlt két évben elkövetett több tucat késes és fegyveres merényletkísérletnek a Damaszkusz-kapunál. Közülük sok “sikerrel” végződött.

Szombaton a Miniszterelnöki Hivatal bejelentette, hogy fontolóra veszik a Damaszkusz-kapu környékének átalakítását “steril területté”, de nem részletezték, pontosan mire gondolnak.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a vasárnapi kabinet ülésen megismételte:
“Utasítottam a rendőrséget, hogy fokozzák a biztonsági jelenlétet és szigorítsák a vizsgálati eljárást a Damaszkusz-kapu körüli plázában.”

Egy rendőrségi tisztviselő vasárnap azt nyilatkozta, hogy a megbeszélés arra vonatkozott, hogy lehet-e változtatni a forgalmas óvárosi bejárat biztonsági stratégiáján és ha igen, hogyan. A kérdést a legmagasabb rangú politikai vezetőkkel tárgyalták meg.
“A javaslat megtörtént, a tárgya egyelőre még tanulmányozási és megbeszélési fázisban van,” nyilatkozta a sajtószóvivő.

A Damaszkusz-kapu a muszlim negyedbe vezető főbejárat, általában tele van helyiekkel és turistákkal, és most is magas biztonsági jelenlét övezi.

A rendőrség tisztviselője nem ment bele, hogy milyen intézkedésekről van szó, így nem tudni, hogy az új javaslatok egyszerűen a jelenlegi stratégia megerősítésére vonatkoznak, vagy a rendőrség a Damaszkusz-kaput körülvevő területeken biztonsági ellenőrző pontokat és fémdetektort állítana fel.

A péntek esti összehangolt támadásban három palesztin férfi egy félautomata fegyverrel és késekkel két egymáshoz közeli helyszínen kezdett öldöklésbe.

2015 szeptembere óta 43 izraeli, két amerikai turista, egy palesztin férfi és egy brit tanuló halt meg késes, fegyveres vagy gázolásos támadásban. A másik oldalon 250 palesztin halt meg, többségük terrortámadás végrehajtása közben.

(ujkeletlive)