Tömegmészárlások megakadályozására találtak fel Izraelben egy új kütyüt

Tömegmészárlások megakadályozására találtak fel Izraelben egy új kütyüt

A Gabriel nevű 2016-ban alapított start-up okos, nem túl drága és könnyen használható megoldást kínál a tömegmészárlás ellen olyan közösségi terekben, mint az iskolák, közösségi központok, zsinagógák vagy templomok.

A detroiti zsidó közösség már előrendelte a terméket, és a rendszert 25 helyen fogják beszerelni a városban.

Yoni Sherizen, a Gabriel ügyvezetője elmondta, hogy 15 évig dolgozott a zsidó közösségben, mielőtt az üzleti szférában alapított vállalkozást. Az eredeti motivációt az adta, amikor 2016-ban lövöldözés tört ki a Tel-Avivi Sarona Marketen, illetve a néhány nappal később egy floridai Pulse nevű bárban. Sherizen ekkor határozta el, hogy egy olyan technológiai platformot fejleszt ki, amely megváltoztatja a hasonló események kimenetét.

A szerkezet 3 részből áll. Az első egy falon elhelyezett eszköz, amelyen egy pánik gombot lehet megnyomni, amely értesíti többek között a rendőrséget, és videó és kommunikációs eszközként működik. A második rész egy okostelefon applikáció, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy vészjeleket küldjenek és másokat riasszanak. És végül a cég kifejlesztett egy intuitív műszerfalat, amely közvetlen videó- és hang-visszajelzést és egy dinamikus helyszíntérképet tud adni.

Az Amerikai Pszichológiai Szövetség felmérése szerint a 15-21 év közötti fiatalok 75%-a számára okoz komoly stresszt a tömegmészárlástól való félelem Amerikában. Az aggasztó számokat 3 nappal a pittsbourghi lövöldözés után tették közzé, amely a Fegyveres Erőszak Archívum szerint a 294-dik volt a 2018-as évben elkövetett fegyveres támadások között, és a szám azóta 307-re nőtt, beleértve a múlt szerda éjszakai, egy dél-kaliforniai bárban elkövetett, halállal végződő lövöldözést.