Sikeres évkezdés, grandiózus jövőkép a BZSH Szakgimnáziumában

Sikeres évkezdés, grandiózus jövőkép a BZSH Szakgimnáziumában

Szeptemberben kezdte meg első tanévét nappali és esti tagozatos hallgatók számára a BZSH Külkereskedelmi Szakgimnázium.

Az eddigi tapasztalatokról, jövőbéli tervekről Salusinszky András igazgató nyilatkozott weboldalunknak:
– Nagyon fontos volt, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség felismerte a kezdeményezésben rejlő lehetőségeket és dr.Kunos Péter ügyvezető igazgatótól, Ács Tamás elnöktől és a MAZSIHISZ részéről Heisler András elnöktől minden támogatást megkaptunk. A kezdésnél több akadályt is le kellett küzdenünk. A keretszámokat már kiosztották az 2018-19-es tanévre. Ahhoz, hogy a legnagyobb zsidó hitközség új keretszámot, kormányrendeletet kellett módosítani. Ezután jöttek a különböző szakhatósági engedélyek. A a pedagógiai programokat illetően, megállapodtunk az iskola három alappillérében: nyelvtanári tapasztalatomból kiindulva olyan oktatási modellben gondolkodtunk, amelyben a nyelvórákhoz hasonlóan sok a csoport- és páros munka; a „fehérgalléros” szakmákra eddig nem jellemző „duális” képzést, a tantermi és a vállalati gyakorlati oktatás egységét építettük ki, hogy minél előbb és minél többször találkozzanak tanulóink a munkaerő-piaccal. Ezekhez megpróbáltunk a zsidó közösséghez tartozó cégeket találni. A struktúra kialakításában szerettünk volna olyan szakmákat kiválasztani, amelyek hagyományosan kötődnek a zsidósághoz, mint a kereskedelem, turisztika, vendéglátóipar és megnéztük, hogy a kormány jegyzékében ezekből mi szerepel és ezekre kértünk keretszámot; a harmadik tartópillér a nyelv fontossága.

– Mennyire elégedett a jelenlegi hallgatói létszámmal? Mik a jövő szemeszterre elővárt keretszámok?

– Nagy sikerként könyvelhettük el, hogy bár az engedélyeket csak júliusban kaptuk meg, egy gyors toborzási kampánnyal közel 400 tanulót be tudunk íratni.

– A megalapításkor a legfőbb gondnak tűnt, megfelelő oktatási helyszínt biztosítani az egyre növekvő hallgatói létszám miatt. Megoldódott ez a probléma?

– Az idő szűke miatt olyan helyszínt kellett találnunk, ahol eddig is iskola működött. Ezért ideiglenesen a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Dobos C. József szakiskolájában, a Huba utcában kaptunk helyet, de reméljük, hogy jövőre már saját iskolánk lesz.

-Miként látja az eddigi tapasztalatok alapján a Gimnázium jövőjét?

– 332 vannak beiratkozva, 42-en járnak héberre és judaisztikára. Ingyenes extra angol nyelvtanfolyamra 133-an iratkoztak be, összesen 32 fő a tanári csapat. A vártnál is sokkal pozitívabbak a visszajelzések, főleg, hogy két hónap alatt sikerült ezt összehozni.
Nagyon jó hír az iskola jövőjét tekintve, hogy hamarosan sikerül egy olyan megállapodást aláírni az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, hogy a 2019-2020-as tanévtől kezdődően 670 tanuló kezdhesse meg tanulmányait iskolánkban állami támogatással.
Az előkészítésért külön köszönettel tartozunk Paszternák Tamásnak, a BZSH pénzügyi vezetőjének, aki a jövő évi keretszámokkal kapcsolatos operatív tárgyalásokon eredményesen képviselte a Budapesti Zsidó Hitközséget és közös ügyünket egyben.

(Fotó: Mervai Márk)