Miközben a világ korallzátonyai haldoklanak, Izrael koralljait csodálják a kutatók

Miközben a világ korallzátonyai haldoklanak, Izrael koralljait csodálják a kutatók

A globális felmelegedés hatására tömegesen pusztulnak el a világ korallzátonyai. Soha nem látott mértékű korallpusztulás sújtja például az ausztrál Nagy-korallzátony kétharmadát, az északi rész 67 százaléka már teljesen kifehéredett.

A Nagy-Korallzátony pusztulása az egyik drámai bizonyítéka a globális felmelegedésnek. Az óceánok hőmérsékletének emelkedése ugyanis súlyos károkat okozott a korallvilág érzékeny ökoszisztémájában.

Az Akabai-öböl, és az északi Vörös-tenger koralljai különösen ellenállóak a felmelegedés hatásaira, és az óceánok elsavasodására.

Mivel a Akabai-öböl és a Vörös-tenger menedéket nyújt a koralloknak, ez egy lehetőség a tudósoknak, hogy megértsék, minek köszönhető, hogy ellent tudnak állni azon folyamatoknak, amelyeknek a világ többi táján nem képesek a korallszigetek. Abban is reménykednek, hogy az Akabai-zátonyokat és a Vörös-tengerben található nagyobb korallszigeteket, szaporításra is tudják használni, kitermelvén ezzel az utánpótlás a világ többi táján haldokló korallzátonyoknak.

A tudósok elvégeztek már egy hathetes fizikai kísérletet az említett korallokon, és arra a következtetésre jutottak, hogy a Vörös-tengerben lévő élőlények társaiktól eltérően képesek megélni magasabb hőmérsékletű vízben, így jobban fel vannak készülve az életre a már évek óta jósolt óceán felmelegedés esetén is.

Bár az Akabai-zátonyok a világ legszívósabb, legellenállóbb korall fajai, a kutatók figyelmeztetnek, hogy ettől még a környezetszennyezés könnyen a pusztulásukat okozhatja. A helyi olajszennyeződések kárt tehetnek éppúgy a hal-, mint a korallállományban, így csökkenhet az amúgy a külső hatásokra roppant magas toleranciaszinttel rendelkező zátony ellenálló képessége.

Az Akabai-öböl és a Vörös-tenger korallvilágát feltáró tanulmány készítői arra sürgetik a környező országokat, így Szaúd-Arábiát, Egyiptomot, Jordániát és Izraelt-, hogy közösen tegyenek a természeti jelenség megmentéséért, hozzanak létre közösen egy környezetvédelmi programot, hogy sikerüljön legalább ezt a területet megvédeni, mert mint hangsúlyozták: “sajnálatos módon nagyon nagy a veszélye, hogy a századfordulóra ez marad az utolsó nagy korallzátony a világon.”