Mégsem tartják meg a Horthy-misét a holokauszt emléknapján

Mégsem tartják meg a Horthy-misét a holokauszt emléknapján

A napokban komoly visszhangot keltett, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége bejelentette: a holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én 10 órakor a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony-templomban emlékeznek a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzóra és menyére,  Edelsheim Gyulai Ilona grófnőre.

Osztie Zoltán, a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom plébánosa most a Szemlélek blognak elmondta: eszükbe nem jutott, amikor elkezdték a szervezést, hogy a dátum épp a holokauszt emléknapjára esik.

“Egy koncertszervező cég nyilván megnézi, hogy mi mivel ütközik, egy kultúrház nem szervez programot talán focimeccs idejére. Mi nem így vagyunk ezzel. Megnéztem a liturgikus naptárban és az én naptáramban, melyik szombat szabad még. Ez a hétvége állt a legközelebb Horthy Miklós halálához, mindig ekkor szerveztük az elmúlt években is a megemlékezést. Tényleg nem figyeltünk oda arra, hogy az Auschwitzcal kapcsolatos nemzetközi emléknap is épp erre a dátumra esik” – fogalmazott.

Hozzátette: fel lehet róni nekik, de nem lehet a két megemlékezést szembeállítani. Mindazonáltal egyházi elöljárókkal egyeztetve úgy döntöttek, hogy sem a megemlékezést, sem a szentmisét nem tartják meg.

Az interjúban egyébként szóba került az is, hogy a hódmezővásárhelyi plébános a szentmise végén, de annak részeként fogalmazott meg politikai jellegű gondolatokat. „Ilyet nem szabad tenni” – reagált.

Szerdán Osztie Zoltán még egész másként vélekedett az ügyről. A HVG.hu kérdésére válaszolva ugyanis azt mondta, nem napolják el a misét, ők úgy tesznek gesztust, hogy imádkoznak az Auschwitzban elpusztítottakért és Horthyért is. Akiket pedig felháborít a holokauszt-emléknapi mise, azok gyűlölködnek és hisztériát keltenek.

Szombatra tiltakozó tüntetést is hirdettek a Horthy-emlékmise ellen. Az esemény Facebook-oldalán csütörtök délután közölték, hogy az eredeti tüntetés elmarad, ám később bejelentették, hogy más formában, ám mégis megtartják a demonstrációt.