Megemlékezések Jom Hazikaron alkalmával – A Mazsiszem közleménye

Megemlékezések Jom Hazikaron alkalmával – A Mazsiszem közleménye

Az alábbiakban a Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság közleményét közöljük:

A zsidó nép és az immár 69 éves újkori Izrael aránytalanul sok kényszerű áldozatot hozott története során. Hétfőn volt a Jom Hazikaron 1860 óta Izrael elesett katonáinak hősi vagy mártírhalált halt férfiak, nők és gyermekek és a terrorizmus áldozatainak szentelt emléknapja. Azóta, amióta létrehozták az első Óváros falain kívül eső zsidó közösséget 23,544 férfi és nő vesztette életét Izrael védése közben a hivatalos felmérések szerint. Tavaly 97 izraeli névvel bővült a lista, köztük 37 mozgássérült veteránnal. A csendes és méltóságteljes gyászünnep a poszt-biblikus ünnepeinkhez hasonlóan naplementekor köszönt be minden évben. Tegnap pedig Izrael Állam Függetlenségi Napja volt.

Angyal S. László, debreceni születésű vezető pilóta és fotográfus MAZSISZEM egyesületünknek elmondta, jogszerűen és büszkén viseli az izraeli katonai ejtőernyősök, a “tzanhanim” jelvényét, a “knafajjimot”. “Az elhunyt bajtársaim emléke legyen áldott, és bízom benne, hogy minden rendben lesz a jövőben.”
Továbbá elmesélte, hogy Yom Hazikarontól a Yom Ha”atzmautig tartó hagyományos ünnepség vasárnap este Jeruzsálem Herzl-hegyi katonai temetőjében kezdődött, ahol a nemzeti zászlót felhúzták, és Izrael államelnöke üdvözölte a katonákat. Az Izraeli Védelmi Erők, a Tzahal egységeit képviselő katonák pedig zászlóik alatt felvonultak. Fáklyás felvonulás következett, amely már az ország eredményeinek a dicséretét szimbolizálta.
Megszólaltak a légvédelmi szirénák, a Siratófalnál kezdetét vette az állami megemlékezés.

Kedden délelőtt megismétlődött a korábban, Jom Hásoá azaz a Holokauszt emléknapján már hallott szirénaszó és az országos vigyázzállás. Újabban már nem csak az elesettek hozzátartozói, hanem mások is felkeresik szeretteiket ezen a napon a temetőkben. Az állami lobogót az esti záróünnepség keretében vonták ismét fel, amikor is kezdetét vette Izrael Állam születésnapjának örömünnepe.

Ács Tamás a Budapesti Zsidó Hitközség BZSH elnöke, az elesett izraeli hősökkel és Izrael Állam kikiáltásának évfordulója kapcsán Rosenfeld Dániel Imrének az Emlékbizottság elnökének a következőképpen nyilatkozott telefonon:
“Akik az életüket adták tudták, hogy miért adják. Az életüket a jövőjükért, és a gyermekeik jövőjéért adták.
Magyarországi diaszpórában élő zsidóságnak kiemelten fontos Izrael függetlenségi évfordulója. Ez a zsidóság jövőjét jelenti a világban és a magyar zsidóságnak a reményt.”

Kedden Budapesten a Herzl Tivadar téren Rosenfeld Dániel Imre kántor, a Magyar – Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság elnöke és Garai Róbert színművész újonnan belépő tag közösen helyezett el emlékkövet annak a fűzfának a tövében az előtte elfekvő erre az alkalomra elhelyezett emléktáblánál, amelyet 2010-ben ültetett a MAZSISZEM egyesület az önkormányzattal, amelyet örökbefogadott Herzl Tivadar 150. születésnapja alkalmából, aki Izrael Államának megálmodója volt.