Már csak 250 nap és rajtol a budapesti Maccabi Európai Játékok

Már csak 250 nap és rajtol a budapesti Maccabi Európai Játékok

Kétszázötven nap múlva rajtol Budapesten a tizenötödik Maccabi Európa Játékok, az egyik legnagyobb zsidó multisport rendezvény.
Az eseményre több mint 30 ország 2716 sportolója már benevezett, de a szervezők azt remélik, a résztvevő országok száma eléri majd a 40-et.

Maccabi Játékokon 1932 óta vesznek részt magyar sportolók, jövő nyáron pedig hazai pályán küzdhetnek az aranyért, például a Ludovikán, a Hajós Alfréd uszodában, az MTK zuglói sporttelepén, vagy épp a Várkert Bazárban.

Sterck Laura tavaly a Maccabi világjátékokon első helyen végzett, jövőre hasonló eredményre számít.
“Felnőtt női kategóriában biztos elindulok, az olimpián is ebbe szeretnék kijutni, emellett a felkészülési időszaktól, és a versenyektől függően női kumitében is el szeretnék indulni, ami ugye a verekedés, ebben egy ideje nem versenyeztem” – mondta az ATV Híradójának az MTK válogatott karatékája.

A versenyen amatőr, és profi sportolók is indulhatnak. Jusztin Ádám elmondta, hogy várnak új jelentkezőket is, de gyűjtik a korábbi versenyzők adatait is, és a jelentkezőket, valamint a sport teljesítményüket értékelik. A Maccabi VAC elnöke arról is beszélt, hogy nem csak junior, felnőtt, de masters kategóriában is indulnak versenyek.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint a rendezvény a közösségi szempontból is nagyon fontos, a vallási események pedig részei lesznek a versenynek.
“A közösségünkhöz tartozó olyan intellektuelek, akik előadásokat tudnak tartani, azok oktatásokat fognak tartani, be fogják mutatni a zsidó Budapestet, a zsidók, és a nem zsidók együttélése által alkotott értékeket” – fogalmazott.

2015-ben a beadott pályázatban szerepelt, hogy a játékok fő helyszíne egy új sportlétesítmény együttes lesz, de ez csak két év múlva készül el.
“Ez azonban a szervezési feladatokat és így a költségeket is növelte, annak idején 2015-ben a kormány 2.1 milliárd forintot biztosított a Maccabi játékok előkészítésének lebonyolításának a munkálatait segítendő, ehhez képest kiegészítő költségvetési forrásokra van szükség” – mondta Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Játékok Védnöki Testületének vezetője.

(atv)