Ma van Izraelben az Alija ünnepnapja

Ma van Izraelben az Alija ünnepnapja

Még a Szombat bejövetele előtt érdemes néhány szót ejtenünk aktuális hónapunkról Hesvánról (חשון), mely ünnepnapok számát tekintve igencsak szürke hónapnak minősül, kiváltképp az előző mozgalmas Tisrit és a következő szintén eseménydús Kiszlévet tekintve.

Néhány nevezetes pillanat azonban Hesvánban is megadatik. Ilyen a mai nap Hesván hetedike, azaz Zájin Hesván is. Az izraeli törvényhozás a közelmúltban állami ünnepnappá nyilvánította Hesván hónap hetedik napját, mely az “alija ünnepnapja” (יום העלייה) lett. A Kneszet döntése szerint állami ünnepséggel, rendezvényekkel, és az oktatási intézményekben megemlékezésekkel ünnepelik a Nemzeti Alija Napot.

Másik nevezetes nap Hesván 12-e. Ekkor hunyt el ugyanis Ráhel ősanyánk, az az asszony, akiért hét meg hét évet szolgált Jákob Lábánnál. Jákob az efráti úton, Bét-Lehemben temette el, nem messzire Jeruzsálemtől. Sírja fölé kőépületet emeltek, s Izrael gyermekei odajártak imádkozni, kiönteni szívüket Istennek, kérlelni Ráhelt, álljon melléjük bajukban, szorongattatásukban. Különösen Hesván 12-n, halála napjának évfordulóján keresték fel a sírt.