Különleges ízek, szokások Ros Hasanakor az asztalon

Különleges ízek, szokások Ros Hasanakor az asztalon

Közeledik az új zsinagógai esztendő, az 5779-es év, ezzel együtt pedig Ros Hasana ünnepe is, amikor is különleges ételeket szokás fogyasztani.
A barchesz ilyenkor nem hosszúkás alakú, hanem kerek. Ezen az ünnepen áldásmondáskor nem sót, hanem mézet használunk a “majci” fogyasztásakor, jelezvén az ünnep édes mivoltát. Az édes ízek fogyasztásával teszünk annak érdekében, hogy az év kerek, teljes, és édes legyen. Az almát is mézbe mártva esszük ennek okán.

A gránátalma az ünnep egyik szimbóluma, hiszen a hagyomány szerint a gyümölcsnek 613 magja van, vagyis pontosan annyi, ahány tórai parancsolatot kell betartanunk.

A fogyasztási szokásokat tekintve meg kell említeni a tipikus újévi lakománál a maceszgombóc húslevest, a gefillte fisht, a tzimmest és a mézes süteményeket is.