Július kilencedikén felelevenedik a XVI. kerület zsidóságának történelme

Július kilencedikén felelevenedik a XVI. kerület zsidóságának történelme

A Budapest XVI. kerületének elődtelepülésein élt zsidó polgárság életéről, szokásairól, a községek fejlődésében való meghatározó szerepéről, valamint meghurcoltatásáról szervez buszos túrát a Kertvárosi Időutazó, amelynek során Goldberger Tamás “Szilánk(ok)” című könyve alapján, a szerző vezetésével ismerhetik meg az érdeklődők a kerület “zsidó múltját”.

Július 9-én, vasárnap 14 órától az autóbuszos túrán ellátogathatnak az egykori zsinagógákhoz, a bezárt szentmihályi zsidó temetőbe, és más fontos sashalmi, mátyásföldi, cinkotai helyszínekre. Ezzel az úttal emlékeznek meg arról a mintegy 2000 ártatlan emberről, akiket elődközségeinkből hurcoltak el koncentrációs táborokba.

A városnézésen könnyedebb témákról is szó esik, többek közt a Mátyásföldön nyaraló és bálozó háromszáz zsidó családról, a cinkotai SzederSilberstein Györgyről, aki az 1934-35-ös szezonban az FC Barcelonában is játszott, és a szentmihályi Palásthy Irénről, a neves operett primadonnáról, aki ellenállt a sashalmi rendőr felszólításának, nem volt hajlandó leszállni a hévről kutyája miatt.

A három, három és félórás túrát 12 éven felülieknek ajánlják a szervezők, a részvételi díj (amelyet a helyszínen lehet fizetni) 1600 forint.

Előzetes jelentkezés szükséges, ezt az alábbi telefonszámon, illetve e-mail címen tehetik: 0620/9310-800, kertvarosiidoutazo@gmail.com