Izrael vasárnap éjfélig tartó zárlatot rendelt el

Izrael vasárnap éjfélig tartó zárlatot rendelt el

cahaljerAz izraeli hadsereg általános zárlatot rendelt el vasárnap éjfélig a palesztin területekre a szerdai tel-avivi merénylet és a sávuót, a hetek izraeli ünnepe miatt – jelentette pénteken a helyi közszolgálati rádió.

Ennek idejére lezárják Ciszjordánia és a Gázai övezet Izraelbe vezető átkelőhelyeit, de a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez tartó imádkozókat átengedik a ramadán muzulmán böjti hónap első pénteki imájához, valamint egészségügyi vészhelyzetekben és humanitárius okból is megnyitják a határt.

A ramadán első pénteki ünnepnapjára magas fokú készültséget rendeltek el, több ezer rendőr és önkéntes biztosítja a rendet Jeruzsálemben és az izraeli fennhatóság alatt álló környező arab falvakban.

Idén tovább növeli a biztonságiakra nehezedő nyomást, hogy szombat este kezdődik a zsidó sávuót, magyarul hetek, vagy másik nevén tóraadás ünnepe, amely a keresztény vallásban a pünkösdnek felel meg. Ez a három zarándokünnep egyike, amikor a hagyományőrző zsidók ellátogatnak Jeruzsálembe, és ugyanazokon a szűk sikátorokon közelítik meg a siratófalat, mint amelyeken a muszlimok az al-Akszát.

A feszültség csökkentése érdekében péntekre lezárták az óváros muzulmán negyedén átvezető Damaszkuszi kaput, ők csak a Jaffa kapun tarthatnak céljuk felé. A ramadán idején a muzulmánok napkeltétől napnyugtáig minden nap böjtölnek, még folyadékot sem vehetnek magukhoz.