Ismét megtelt élettel a Kazinczy utca és környéke a Judafesten

Ismét megtelt élettel a Kazinczy utca és környéke a Judafesten

Akárcsak az elmúlt években, idén is megrendezésre került a Judafest nyárindító ingyenes kulturális és gasztronómiai utcafesztivál Budapest belvárosában.

A Kazinczy utca Wesselényi utcát és Király utcát összekötő teljes szakaszát elfoglaló fesztiválon több tucat zsidó civil szervezet mutatkozott be. A programok, játékok mellett számos gasztronómiai stand is volt, ahol a zsidóság jellegzetes ételeit, több fajta sóletet, falafelt, vagy akár shakshukát is lehetett enni. Készült Gólemet megformáló jégszobor, volt arcfestés, felléptek neves előadók, és különböző ügyességi játékokat is játszhattak a kilátogatók. Népszerűek voltak a Judafesten résztvevők körében a kóser édes és sós barcheszek, de a különféle kegytárgyak, így a mezüzék, menórák, és kapedlik is. A Kazinczy és Dob utca sarkán felállított színpadon olyan hírességek ragadtak fakanalat, mint dr.Kiss Gergely, olimpiai bajnok vizilabdázó, vagy éppen Ungár Anikó bűvész.

Sor került a már hagyományosnak mondható FunRun futóversenyre is, amelyen egy, öt, és tíz kilométeres távon állhattak rajthoz az indulók. Az egy kilométeres szakaszon -amelyet dr.Verő Tamás főrabbi sófárfújással indított el- olyan vallási vezetők -így például Radnóti Zoltán főrabbi is- rajthoz álltak, akik kizárólag a nemes cél érdekében, és csak ezen a napon húznak futócipőt.

Az idén háromnaposra bővült Judafest fesztivál alapítója és támogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.

Képek a 2017-es Judafest legmozgalmasabb napjáról>>>