Irodalmi és történelmi beszélgetéssorozat a Magvető Caféban

Irodalmi és történelmi beszélgetéssorozat a Magvető Caféban

A Mazsihisz márciusban induló történelmi és irodalmi beszélgetés-sorozata különleges betekintést nyújt a magyar zsidóság 20. századi konfliktusaiba.

Minden beszélgetésen egy történész és egy irodalmár cserél eszmét egy történelmi kérdésről, és az ahhoz kapcsolható szépirodalmi műről. Olyan kérdésekre keressük a választ, hogy a 20. században milyen társadalmi szerepek közül választhattak a magyar zsidók? Milyen lehetőségek vártak rájuk? Miért lettek sztálinisták olyanokból, akik maguk is átélték az önkényt?

A beszélgetések végül „megnyílnak” a közönség felé és reményeink szerint egy-egy kisebb közösségen belül talán valamiféle diskurzust is elindíthatunk.

A beszélgetéseket minden alakalommal, zenével, olykor élőzenével fűszerezik.
Helyszín: a Magvető Café (Budapest VII. ker., Dohány u. 13.)

2018. március 28. szerda, 18:00
A rendszerváltás és a „zsidó reneszánsz”: mi történt a ’80-as években felnőtté váló, már nem közvetlenül a háború után született nemzedék tagjaival, milyen természetű volt körükben a „zsidó reneszánsz”, milyen lehetőségeket kínált fel a zsidó önmeghatározásra a rendszerváltó Magyarország. És mi a helyzet ma?
Meghívottak: Czeglédi András filozófus és György Péter esztéta. A beszélgetés moderátora Pető Péter újságíró. Az estet Borbás Gergő DJ-stílusban a rendszerváltás ikonikus zenéivel dobja fel.

2018. április 25. szerda, 18:00
A szovjet táborrendszer zsidó áldozatai: A sztálini tisztogatások következményei egy magyar zsidó író bátor, szemeket felnyitó és elfelejtett életművében. Az este írója Lengyel József.
Tervezett meghívottak: egy irodalomtörténész és egy történész.

2018. május 23. szerda, 18:00
Holokauszt: a holokauszt emlékezete: Az egykori közösségek nyomai a vidéki Magyarország emlékezetében. Az este költői Pilinszky János és Székely Magda.
Tervezett meghívottak egy író és egy történész.

2018. június 13. szerda, 18:00
Kettős kisebbségben: a határon túli zsidóság választásai a második világháború után. Zsidóság és kommunizmus, illegális párttevékenység és a hatalom, kisebbségi érdekképviselet.
Tervezett meghívottak egy filozófus és egy író.

2018. augusztus 29. szerda, 18:00
Trianon után: A beszélgetés témája a zsidó kisebbségi csoportok helyzete, választási lehetőségei a határon túlra került magyar zsidó közösségekben, a zsidó közösségek viszonya a revizionizmushoz, „egész Magyarország” helyreállításának kísérletéhez.
Tervezett meghívottak egy történész és egy irodalmár.

2018. október 24. szerda, 18:00
Az ’56-os forradalom magyar zsidó emlékezete: „megtérés” a sztálinizmusból a Nagy Imre-körbe és/vagy a pesti srácok közé. A forradalom és a holokauszt emlékezete. Az antiszemita támadások. Mit jelentett a közösség számára a forradalom leverését követő tömeges elvándorlás?
Tervezett meghívottak egy történész és egy író.