Herend zsidó öröksége – kiállítás megnyitó a Magyar Zsidó Múzeumban

Herend zsidó öröksége – kiállítás megnyitó a Magyar Zsidó Múzeumban

A Herendi Porcelánmanufaktúra a magyar zsidóság polgárosodásának egyik fontos színtere volt. Az 1826-ban Stingl Vince által alapított kerámiagyárat Fischer Mór virágoztatta fel és tette világszerte ismertté. Fischer Mór a zsidó származásából fakadó hátrányokat igazi kézműves porcelán-remekekkel feledtette.

Ezekből a csodálatos műtárgyakból nyílt kiállítás a Magyar Zsidó Múzeumban, amelynek ünnepélyes megnyitóját hétfőn este tartották.

A megnyitón -amelyen Izrael Államát Yosef Amrani, az Amerikai Egyesült Államokat pedig David Cornstein
nagykövetek képviselték- Toronyi Zsuzsanna igazgató megköszönte a lehetőséget, hogy ezeket a gyönyörű porcelánokat kiállíthatták a múzeumban.

Yosef Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete szintén örömét fejezte ki, hogy a zsidó kultura eme szegmense mostantól a nagyközönség számára is elérhetővé válik.

Dr. Simon Attila, a Herendi porcelángyár vezérigazgatója röviden ismertette a megjelenteknek a Herendi porcelán múltját, visszetkintet a nagy alapítókra, Stingl Vincére, és Fischer Mórra, majd átadott a múzeum számára egy Theodor Herzlt ábrázoló porcelán tányért.

A megnyitó végén Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszönetét fejezte ki mindenkinek, akik hozzájárultak, hogy ez a kiállítás létre jöhessen.

Képek a megnyitóról>>>