Hanukai program-kavalkád Budapesten 2017

Hanukai program-kavalkád Budapesten 2017

Ismét színes programok kísérik a fény ünnepét! Az előttünk álló Hanuka több helyszínen, zsinagógában is kiemelkedő programokat ígér.
Az alábbi összeállításból megismerhetik az ünnep során Budapesten zajló nagyobb programokat, ünnepségeket, így aki szeretne, ellátogathat a különböző körzetekbe, közösségekbe a “Fény ünnepén”.


December 10., vasárnap 10:00
Gyermekbarát hanukai ünnepségre kerül sor vasárnap a Bethlen téri zsinagógában. Az idei Hanuka első (elő)ünnepségén lesz fánkevés, számos gyerekprogram, játék, ünnepi tanulás és jó hangulat. Rosenstein Tímea finomabbnál finomabb receptjekkel és fánksütési praktikáival érkezik, a varázslatról pedig Ungár Anikó bűvész gondoskodik.
(Bethlen téri zsinagóga, Budapest, VII. ker. István utca 15.)

December 11., hétfő 17:00
A Csáky zsinagógában Fesztbaum Béla színművész ad elő Seres Rezső dalokat, Turi Lajostól pedig slágeregyveleget hallhatnak meg a jelenlévők.
(Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, Budapest, XIII. ker. Hegedűs Gyula u. 3.)

December 12., kedd 18:00
Hanuka ünnepének első napján gyertyagyújtással ünnepel a Dózsa György úti közösség a régi nagy zsinagógában. Balázs Gábor, a Lauder Javne Iskola vallási igazgatója köszöntőjét követően Kendrusz Attila és Lattmann Kristóf adnak elő hanukai slágereket, miközben a fánkevésre és az önfeledt ünneplésre is nagy hangsúlyt fektetnek a zsinagóga ódon falai között.
(Dózsa György úti zsinagóga, Budapest, XIII. ker. Dózsa György út 55.)

December 13., szerda 15:00
Ismét megnyílnak az újpesti zsinagóga kapui, ahol a díszteremben a gyertyagyújtás és ünnepméltatás mellett kiegészítő programmal várják az ünneplőket. Idén a Klezmerész együttes lép fel, és szórakoztatja a híveket.
(Újpesti zsinagóga, Budapest, IV. ker. Berzeviczky G. u. 8.)

December 14., csütörtök 18:30
A Páva utcai zsinagógában a nagy hanukai ünnepségre csütörtökön este kerül sor, ahol a gyertyagyújtás mellett a tradíciók és a jó hangulat lesznek a középpontban.
(Páva utcai zsinagóga, Budapest, IX. ker. Páva u. 39.)

December 16., szombat 17:00
A Frankel zsinagógában a Havdalát és elnöki köszöntőt köszöntőt követően kezdődik a hanukai ünnepség, amely a gyertyagyújtással veszi kezdetét. Ezt követően Nógrádi Gergely főkántor és a Naim klezmer zenekar ad koncertet, majd Audrey Gábor operaénekes, Raáb Gábor kántor, Rudas Dániel kántor, Fellegi Balázs operaénekes, Nógrádi Gergely főkántor, Klein Judit énekesnő és Neumark Zoltán zongoraművész lépnek fel. Természetesen lesz fánk is, valamint a gyerekeknek arcfestésre is lehetőségük nyílik.
(Frankel Leó zsinagóga, Budapest, II. ker. Frankel Leó út 49.)

December 16., szombat 17:00
A józsefvárosi zsinagógában Kardos Dániel gitárművész lép fel, valamint bűvészek is színesítik az ünnepi programot. A Nagyfuvatos utcában is lesz természetesen finom lekváros fánk, jókedv és ünnepi hangulat!
(Nagyfuvaros utcai zsinagóga, Budapest, VIII. ker. Nagyfuvaros utca 4.)

December 16., szombat 18:00
Ismét megszervezi az MTK Baráti Kör és az MTK Budapest a hanukai gyertyagyújtást. A Hidegkuti Stadion előtt a Hungária körút felöli oldalon felállított óriási hanukkián minden nap felgyúlnak a lángok, ezen az estén azonban közösen gyújtják meg a gyertyákat.
(Hidegkuti Nándor Stadion, Budapest Hungária körút-Salgótarjáni utca sarok)

December 16., szombat 18:00
A Goldmark teremben ünnepel ebben az évben is a Dohány zsinagóga közössége, ahol dr.Frölich Róbert országos főrabbi méltatja az ünnepet, majd Bíró Eszter és együttese lép fel.
(Dohány utcai zsinagóga, Budapest, VII. ker. Síp utca 12.)

December 17., vasárnap 15:00
A Mazsihisz és a Bálint Ház közös szervezésében az Angyalföldi Gyermek és Ifjúsági Házban az Eszter-lánc mesezenekar lép fel. Minden család különleges, meglepő tárgyakból is elkészítheti egyedi hanukiáját, lehet majd fánkot díszíteni, barangolni Juda Makabi óriás társasjáték-tábláján, hanukai twisterezni, és lesz arcfestés is.
(Angyalföldi Gyermek és Ifjúsági Ház, Budapest, XIII. ker. Dagály u. 15.)

December 17., vasárnap 16:00
Négy budapesti körzet ismét együtt ünnepel. A zuglói, a Bethlen téri, a lágymányosi és a Hunyadi téri zsinagóga közös Hanukájára a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában kerül sor, ahol a Gólem Színház művészei, Janklovics Péter, valamint a Béjn Hájámim zenekar lép fel.
(Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola, Budapest, XIV. ker. Columbus u. 11.)

 

December 17., vasárnap 18:00
A dél-pesti körzet Hanuka ünnepségén fellép Sáfrány Dávid, Bíró Eszter, sor kerül a Kerényi András-díj átadására, lesz fánk és ünnepi hangulat.
(Lajtha László Művészeti Iskola, Budapest, XX. ker. Ady Endre u. 98.)

 

December 19., kedd 18:00
Hanukai gyertyagyújtásra és rendhagyó tárlatvezetésre kerül sor a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban.
(Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, Budapest, VII. ker. Dohány u. 2.)

December 19., kedd 18:00
Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem hanukai buliján a gyertyagyújtás és a fánkevés mellett koncert, és jó hangulat is lesz.
(ORZSE, Budapest, VIII. ker. Scheiber Sándor utca 2.)