Halálbüntetés kiszabását fontolgatja Donald Trump a pittsburghi támadást követően

Halálbüntetés kiszabását fontolgatja Donald Trump a pittsburghi támadást követően

Halálbüntetést is kaphat a pittsburghi ámokfutó, aki 11 embert gyilkolt meg egy zsinagógában. Ezt az ügyben eljáró szövetségi ügyészség közölte, hozzátéve: a gyilkosság mellett gyűlölet-bűncselekmény miatt is vádat emelnek a férfi ellen.

A támadó szombat reggel egy csecsemő névadási ünnepségének idején rontott be egy pittsburghi zsinagógába, ahol tüzet nyitott a gyülekezet tagjaira, majd a kiérkező rendőrökre is rálőtt, mielőtt őrizetbe vették.
„Minden zsidónak meg kell halnia” – ezt üvöltötte a fegyveres, amikor szombat délelőtt behatolt a Élet Fája zsinagógába. Éppen istentisztelet zajlott mintegy 100 hívő részvételével, a merénylő vaktában nyitott tüzet az ott tartózkodókra.

A rendőrséget az épületből riasztották, a kommandósok rekordidő alatt kiérkeztek a helyszínre, ahol rövid tűzpárbajba kezdtek az elkövetővel. A megsérült fegyveres végül megadta magát, őrizetbe vették, majd sérülései miatt kórházba vitték.
„Szörnyű látványt nyújtott a gyilkosság helyszíne, az egyik legszörnyűbb kép fogadott, amit életemben láttam. Nagyon szomorú” – mondta Pittsburgh közbiztonsági felügyelője, Wendell Hissrich.

A közbiztonsági felügyelő szerint a zsinagóga elleni támadás gyűlölet-bűncselekmény volt. Az elkövető egy Robert Bowers nevű 46 éves helyi férfi, aki a közösségi oldalakon rendszeresen szélsőjobboldali tartalmakat posztolt. A tömeggyilkosság reggelén azt írta ki, hogy a zsidó menekültsegélyező szervezet bevándorlókat segít Amerikába, hogy a fehér társadalmat gyengítse, ezért ez ellen tennie kell.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke a lövöldözést követően azt nyilatkozta, hogy a fegyvertartási szabályokat továbbra sem szándékozza szigorítani, de a halálbüntetés bevezetését javasolja.
„Egy dolgot meg kellene tennünk: szigorítanunk kellene a büntetőtörvényeinket, a halálbüntetésről beszélek. Ha valaki ilyet tesz, halálbüntetést kellene kapnia. Ilyen esetekben nem szabadna éveket várni a bíróságok ítéletére” – mondta az amerikai elnök.