Elkezdődött a jubileumi konferencia

Elkezdődött a jubileumi konferencia

Hétfőn délelőtt kezdődött a “Jubileumok” – Az emancipációs törvény 150. és a Rabbiképző megnyitásának 140. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos konferencia a Síp utcában.

Az első napot dr. Frölich Róbert, országos főrabbi nyitotta meg, majd előadások sorát hallgathatta meg a hitközségi székház dísztermét megtöltő érdeklődők hada.
A konferencia nyitó napjának első felében dr. Schweitzer Gábor a zsidó emancipációról tartott értekezést, dr. Kotel Da-Don a horvát zsidó élet újjáéledéséről, dr. Peremiczky Szilvia az emancipáció ösvényeiről, valamint a magyar nyelvű zsidó kultúra születéséről beszélt, míg Polnauer Sándor “Egy neológ főrabbi Európában” címmel tartott előadást.

Az ebédszünetet követően beszélgetés sorozat indult Heisler András Mazsihisz elnök, dr.Lichtmann Tamás egyetemi tanár, dr.Frölich Róbert országos főrabbi, Ács Tamás BZSH elnök, valamint dr.Schőner Alfréd főrabbi vezetésével.
A témakörök amelyeket megvitattak a jelenlévők a következők voltak: “A magyar zsidóság nemzetközi kontextusban”, ” Kihívások a magyar zsidó felsőoktatásban”, “A modern világ, és a halacha”, és “A neológ Budapest”

Kedden az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen folytatódik, egyben zárul a kétnapos konferencia.

Képek az első napról>>>