Elhunyt Randolph L. Braham

Elhunyt Randolph L. Braham

96 éves korában elhunyt Randolph L. Braham, román származású amerikai történész, a holokauszt egyik legelismertebb nemzetközi kutatója, a New York-i CUNY, a New York-i városi egyetem, a CUNY professzor emeritusa és a New York-i Rosenthal Intézet igazgatója.

Braham több mint hatvan könyvet írt a holokausztról, többségüket Amerikában adták ki, közülük a leghíresebb, az 1981-es A népirtás politikája – ami A magyar holocaust címen magyarul is jelent- a holokauszt egyik legjelentősebb történetírói munkája, a nemzetközi holokausztirodalom megkerülhetetlen alapműve. Társaival közösen Braham alapította többek közt az Egyesült Államok első holokauszt-emlékmúzeumát 1979-ben Washingtonban.

Braham 1922-ben született Bukarestben, 1948-tól élt az Egyesült Államokban, és kutatta a holokausztot, különös tekintettel a közép-európai országokban történt népirtásokra.

1995-ben Göncz Árpád köztársasági elnök a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki, mely kitüntetést Braham később visszaküldte az uralkodó emlékezetpolitika és az alaptörvény elleni tiltakozásként, mert szerinte a kormány felmenti a magyar államot a második világháború rémtetteinek felelőssége alól.