Elhunyt Martin Landau

Elhunyt Martin Landau

Egy Los Angeles-i kórházban, “váratlan komplikációk” következtében 89 éves korában elhunyt a nagy szeretetnek örvendő amerikai filmsztár Martin Landau.

Az osztrák zsidó származású Landau 1928. június 20-án született, végzettségének megfelelően pedig először karikaturistaként dolgozott a New York-i Daily News-nál, 17 és 22 éves kora között.

Ekkor Charlie Chaplin filmjeinek hatására elkezdett érdeklődni a színészet iránt, és beiratkozott az Actors Studióba, ahol összebarátkozott a néhány évvel később elhunyt James Deannel és osztálytársával, Steve McQueennel. Első jelentősebb filmszerepe a Hitchcock-féle Észak-Északnyugat című filmben volt 1959-ben, majd két hatvanas évekbeli eposzban, a Kleopátrában és A világ legszebb története – A Biblia című moziban is komolyabb szerepet kapott.

Később tévés színészként futott be, először 1966-tól játszotta a Mission: Impossible című sorozat egyik főszerepét három évadon keresztül (több Emmy-jelölés mellett egy Golden Globe-díjat be is gyűjtött érte), majd 1975 és 1977 között az Alfa holdbázis parancsnokát alakította.

Sokáig nem találta a számításait Hollywoodban, végül Francis Ford Coppola szemelte ki őt egyik elfeledett filmje, az 1988-as Tucker, az autóbolond legjelentősebb mellékszerepére, amiért meg is kapta első Oscar-jelölését. Egy évvel később újra jelölték, ekkor Woody Allen – általunk a legjobbjának választott – Bűnök és vétkek című filmjéért.

Harmadjára össze is jött a díj: Tim Burton 1994-es filmjében, az Ed Woodban a címszereplő rendező legnagyobb idolját, a magyar származású Lugosi Bélát alakította.

Saját mentora, a method acting atyja, Lee Strasberg javaslatára elég hamar elkezdett színészetet tanítani, így olyanok tanítványai lehettek, mint Jack Nicholson, Anjelica Huston vagy Harry Dean Stanton.

Az ötvenes évek közepén egy rövid ideig – a Joe DiMaggiótól való válása és az Arthur Millerrel kötött házassága között – Marilyn Monroe volt a barátnője, de erről nagyon ritkán beszélt csak, ugyanis állítása szerint sosem akarta ugródeszkaként használni Monroe nevét, vagy dicsekedni a kapcsolattal.

Végül a mindkét nagy tévésorozatában vele együtt szereplő Barbara Baint vette feleségül, 1957 és 1993 között voltak házasok. Két lányuk született, közülük Juliet lépett szülei nyomdokába, aki talán a Buffy, a vámpírok réme Drusillájaként lehet itthon leginkább ismerős.