Egy napra megáll az élet Izraelben Jom Kippur beköszöntével

Egy napra megáll az élet Izraelben Jom Kippur beköszöntével

yom-kippurisrMa este  beköszönt Jom Kippur ünnepe, megkezdődik a huszonöt órán át tartó böjt. Jom Kippur (יוֹם כִּפּוּר) a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, az engesztelés napja, amikor megáll az élet Izraelben, az emberek böjtölnek és imádkoznak.

Az izraeli hadsereg az ünnep alatt szigorítja intézkedéseit Ciszjordánia és a Gázai övezet határánál, és csak bizonyos utak lesznek járhatók Kelet-Jeruzsálem arab lakónegyedei között is.

Az ünnep idején elnémulnak a rádiók és a televíziók is. Az utolsó vonat pénteken 14 órakor áll meg, a buszok péntek délutántól szombat estig nem közlekednek, és a személyautók használata is tilos: csak sürgősségi mentők és rendőrautók járhatnak az utakon.
A nem vallásos városokban délutántól ellepik az utcákat a gyerekek különböző két- és háromkerekű kerékpárjaikkal, ők veszik birtokba az utakat a gépjármű-közlekedés leállása után.

Budapesten is valamennyi zsinagóga kinyitja kapuit, tizenhárom aktív pesti körzetünkben felcsendül este a Kol Nidré (כָּל נִדְרֵי).