David Grossman nyerte az idei Nemzetközi Man Booker-díjat

David Grossman nyerte az idei Nemzetközi Man Booker-díjat

David Grossman nyerte a 2017-es Nemzetközi Man Booker- díjat “Egy ló besétál a bárba című” regényével. A rangos díjat most először ítélték izraeli írónak.

Grossman regénye, melyet Jessica Cohen fordított héberről angolra, egy netánjai comedy-klubban játszódik, a közönség azonban a várva várt vicces műsor helyett egy elkeseredett, szemük előtt összeomló komikus műsorának szemtanúi.

“Köszönök mindent. Nagy becsben fogom tartom ezt a díjat és a ma estét”– mondta Grossman, miután megkapta a díjat a londoni ünnepségen.

A fordító, Cohen Angliában született, Izraelben nőtt fel, és Denverben él. Grossman regényén kívül Etgar Keret, Rutu Modan, Dorit Rabinyan és más szerzők műveit is lefordította.

“David Grossman megpróbált egy ambiciózus nagy kockázattal járó regényt alkotni, és látványosan véghez is vitte” – nyilatkozta Nick Barley a bírálóbizottság elnöke.

“Az Egy ló besétál a bárba” rámutat a bánat hatására, minden szentimentalizmust nélkülözve. Grossman hajlandó volt érzelmi és stilisztikai kockázatokat is vállalni: minden mondat számít, minden szó az író mesterségének legfőbb példája.“ – tette hozzá Barley.

A Nemzetközi Man Booker-díj egy brit irodalmi elismerés, melyet a fikciós irodalom területén alkotó, élő személyek kaphatnak meg, függetlenül állampolgárságuktól, nemzetiségüktől. 2005 és 2015 között kétévente ítélték oda életműdíjként, 2016-os megújítása után pedig évente, egyetlen lefordított műért.
A regény magyarul 2016-ban jelent meg.