Ma este beköszönt Smini Áceret, készülhetünk az újrakezdésre

Ma este beköszönt Smini Áceret, készülhetünk az újrakezdésre

Hosáná Rábát követően, vasárnap este beköszönt Smini Áceret (שְׁמִינִי עֲצֶֽרֶת), azaz Szukkot nyolcadik napi záróünnepe. Héberről lefordítva annyit tesz: “a gyülekezés nyolcadikja”.
Miként a Tóra írja: “A nyolcadik napon szent gyülekezés legyen nektek és mutassatok be tűzáldozatot az Ö.valónak, ünneplő gyülekezés legyen, semmi nehéz munkát ne végezzetek.”

Akárcsak a Szombat bejövetelétől, Smini Áceret beköszöntével (18:08)  is fel kell hagynunk a munkavégzéssel, egészen Szimchát Tóra másnapjáig.
Ebben a polgári évben október 2., keddre esik Szimchát Tóra előestéje, amikor is befejeződik a Tóra olvasásának éves ciklusa, és áttekerjük, majd elölről kezdjük olvasni a tant. Ezt tartjuk az év egyik legvidámabb ünnepének, éppen ezért kerül sor az ünnepi táncra valamennyi Tóra tekerccsel a zsinagóga falain belül, Izraelben pedig azon kívül is. Hét körmenetet tartunk, és ilyenkor mindenkit megtisztelünk azzal, hogy vihesse a Tórát. Ezzel azt a köteléket erősítjük, amely a zsidó népet a Tórához, és az Örökkévalóhoz köti.

szimht02Szimchát Tóra reggelén sor kerül a düchenolásra(ברכת כהנים), amikor is a közösség kohanita tagjai áldást mondanak a jelenlévő többi hívőre. A kohaniták kezet mosnak a leviták közreműködésével, levetik cipőjüket, felmennek a frigyszekrény előtti emelvényre, elmondják a három áldást, amely így szól:
“Áldjon meg téged az Örökkévaló, és vigyázzon rád!”
“Ragyogtassa rád az Örökkévaló dicsfényét, és legyen kegyes hozzád!”
“Fordítsa feléd arcát az Örökkévaló, és adjon neked békességet!”

 

 

Jeruzsálemben más, mondhatni látványosabb hagyománya van a Birchát Kohanimnak, ahol több ezren vesznek részt a Szent Falnál tartott áldásmondáson:


szimht01Ezúttal három tekercsből kerül sor a Tóraolvasásra. Szokás ilyenkor a zsinagógában jelen lévő minden zsidó férfit (akinek van héber neve) felhívni a Tórához, hogy lehetőséget kapjon áldást mondani ezen a szép ünnepen.

Amikor befejezzük a Tóra utolsó szakaszának olvasását, áttekerjük a tekercseket, és rögtön az első könyv, első szakaszával Börésittel (בְּרֵאשִית) folytatjuk az olvasást. Ezzel is azt mutatjuk, hogy a zsidó vallásban a Tóra tanulásának körforgása egy pillanatra sem állhat meg.


Mindenkinek szép ünnepet kívánunk!
Találkozzunk a zsinagógában és ünnepeljük együtt az újrakezdést!
חג שמח