Anne Frank naplójából olvasnak fel az olasz labdarúgó bajnokság összes hétvégi meccse előtt

Anne Frank naplójából olvasnak fel az olasz labdarúgó bajnokság összes hétvégi meccse előtt

Az Olasz Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy mindegyik hétvégi bajnoki mérkőzés elején Anne Frank híres naplójából olvasnak fel részleteket.

Az FIGC azt is közölte, hogy a héten egyperces csend lesz minden mérkőzés előtt a Serie A, B és C meccsein, plusz a hétvégén az amatőr és ifjúsági találkozókon is.
Az ügy előzménye, hogy vasárnap esti Lazio-Cagliari labdarúgó-mérkőzésen antiszemita római ultrák Anne Frankot ábrázoló matricákkal ragasztották tele az Olimpiai Stadion nézőterén a Curva Sud-szektor üléseit, amiken az AS Roma szurkolóinak kemény magja szokott ülni. A matricákon az 1945-ben Bergen-Belsen koncentrációs táborban meghalt Anne Frank látható az AS Roma sárga-vörös mezében. Az esetről készült fényképeket a stadion takarítószemélyzete tette közzé az interneten.

Az akciót az olasz sportélet és a politika is elítélte. A klubok és újságok internetes oldalain egymás után jelenik meg a „Mi is Anne Frank vagyunk!” kifejezés (#siamotuttiannafrank), amiken Anna Frank az olasz csapatok különböző mezeiben látszik.
Az olasz ügyészség vizsgálatot indított egyelőre ismeretlen tettesekkel szemben. Nem megerősített információk szerint a hatóságok egyeseket már azonosítottak.
Claudio Lotito, a Lazio elnöke a római zsinagógába látogatott, és koszorút helyezett el az olasz fővárosból deportált és koncentrációs táborokban meghalt zsidók emlékét őrző táblánál. A csapat nevében jelen volt két játékos is, Felipe Anderson és Wallace Fortuna dos Santos.
A Lazio elnöke a sajtónak azt mondta: a klub nevében elhatárolja magát minden idegengyűlölő vagy antiszemita megnyilvánulástól, a Lazio mostantól minden évben kétszáz fiatal szurkolóval felkeresi az egykori auschwitzi tábort.

Marco Minniti belügyminiszter azt mondta, a tetteseket örökre kitiltják a stadionokból, míg Sergio Mattarella olasz államfő „veszélyes” sodródásról beszélt.