A zsidómentő Nina és Valdemar Langlet emléke előtt tisztelegtek

A zsidómentő Nina és Valdemar Langlet emléke előtt tisztelegtek

Hétfőn délután a Svéd Vöröskereszt munkatársai, Valdemar Langlet és Nina Langlet, életmentő tevékénységére emlékeztek a Raoul Wallenberg Emlékkertben a Dohány zsinagóga mellett.

Valdemar Langlet, aki korábban maga is a svéd külügyi szolgálat tagja volt, és felesége, Nina Langlet – aki első oroszként érdemelte ki a Világ Igaza kitűntetést – svéd nemzetiséget igazoló papírokkal számos magyar zsidó életét mentette meg. Módszerüket követte Wallenberg, aki svéd menleveleket készített, amelyek igazolhatták a magyar és a német hatóságok előtt, hogy az okmány tulajdonosa a svéd követség védelme alatt áll. A két életmentő neve felkerült a Wallenberg emlékkőre az Emlékkert közepén, így örökre megmarad az oda látogatók emlékezetében.

A megemlékezésen beszédet mondott dr.Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke, Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete, Goldmann Tamás, a Mazsihisz alelnöke, Wacz Katalin holokauszt túlélő, Harrach Ágnes svéd műfordító, valamint felolvasásra került Valdemar unokájának levele is.

A megemlékezés végén elhelyezésre kerültek az emlékezés kövei.

Képek a megemlékezésről>>>