A Hősök temploma megnyitja kapuit az Emlékhelyek Napján

A Hősök temploma megnyitja kapuit az Emlékhelyek Napján

A Nemzeti Örökség Intézete már tavaly megszervezte az Emlékhelyek Napját, amely idén is folytatódik.
Az esemény célja az emlékhelyek népszerűsítése, valamint hogy az egyes emlékhelyek programjain keresztül a köztudatba mindinkább beépüljön a magyarországi emlékhelyek létezése.
A tavalyi várakozáson felüli siker megerősítette azt az elhatározást, hogy a programot hagyományteremtő szándékkal minden évben megrendezze a NÖRI.

A 2017-es programba a Hősök zsinagógája és a Raoul Wallenberg Emlékpark is bekapcsolódott, így május 14-én vasárnap 1000 forintos belépőért megtekinthető az épületegyüttes.

A Hősök Zsinagógája 1931-33-ban épült, az I. Világháborúban meghalt 10000 zsidó származású katona emlékére. 2015-ben a területet történelmi emlékhellyé nyilvánították.
Bár az Emlékhelyek Napja rendezvény szombaton kezdődik, a zsidó vallás törvényei szerint ezen a napon épületeink zárva tartanak. Vasárnap azonban három alkalommal tartanak vezetést az érdeklődőknek. A túrák során felidézzük az építés körülményeit, megtekintjük a zsinagóga belsejét, és beszélünk a kertről, mely a holokauszt során a gettóban elpusztultak nyugvóhelye.