A holokauszt áldozataira emlékeztek Csepelen

A holokauszt áldozataira emlékeztek Csepelen

Nyáron Budapest több kerületének zsidó temetőjében kerül, illetve került sor mártír-istentiszteletre. Ezeken a megemlékezéseken az 1944-ben, a Holokauszt borzalmainak áldozatául esett hatmillió hittestvérünk emléke előtt hajtunk fejet, rájuk emlékezünk.

A BZSH Dél-Pesti körzete Csepelen, a kerület egykori zsidó lakosaira emlékezett. A holokauszt idején Csepelről 960 zsidó polgárt hurcoltak el, közülük csupán hatvanan térhettek haza.

A megemlékezésen tiszteletét tette többek között Ács Tamás, a BZSH elnöke, Németh Szilárd, Csepel országgyűlési képviselője és polgármestere, valamint a kerület több vezetője is.

Németh Szilárd elmondta, hogy minden szélsőséget elutasítanak, megvédve a település minden polgárát, tekintet nélkül vallására, származására, politikai vagy egyéb meggyőződésére. Németh Szilárd felidézte azt a beszédét, amelyet a csepeli zsinagóga alapkőletételekor mondott, ahol fejet hajtott az áldozatok előtt, a most élő zsidó honfitársak előtt meg bocsánatot kért a múltban elkövetett bűnökért, majd hozzátette, ezekhez a szavakhoz a mai napig tartja magát.

Kerényi Zsuzsa, a BZSH Dél-pesti körzetének elnöke kihangsúlyozta az ősi tanítást, mely szerint: “És meséld el fiaidnak. Emlékezni és emlékeztetni kell.” A vallási vezetés oldaláról Totha Péter Joel rabbi emlékezett meg Csepel egykori zsidó honfitársairól, kiemelve, hogy a Holokauszt füstje hosszú csíkot húzott Európa fölé.