A Holokauszt 73. évfordulójára emlékeztek az Emanuel fánál

A Holokauszt 73. évfordulójára emlékeztek az Emanuel fánál

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Dohány zsinagóga mellett található Raoul Wallenberg Emlékparkban tartotta vasárnap délelőtt hagyományos megemlékezését az Emanuel Alapítvány, a Holokauszt 73. évfordulójának alkalmából.

Az 1990-ben létrejött Alapítvány – amelynek célja a zsidó kultúra, oktatás segítése – minden évben július első vasárnapján emlékezik meg a holokauszt áldozataira az Emanuel fánál.

Deutsch Péter rabbi megindító beszéde mellett, Nógrádi Gergely főkántor elénekelte a “Siviszi” gyászzsoltárt, valamint az “El mole rachamim” (אֵל מָלֵא רַחֲמִים) kezdetű imát, amelynek minden szava, zenei fordulata, a holokauszt okozta végtelen fájdalmunkat és hitünkben való bizakodásunkat fejezi ki, majd a túlélők gyújtották meg az emlékezés hat óriás gyertyáját az Emanuel emlékfa előtt.

A rendezvény a gyászolók Kaddis (קדיש) imájának elmondásával zárult, a megjelentek együtt mondták el az elhunytak emlékéért elhangzó imát, mely pontosan 68 szóból áll, mert ennyi a héber chájim (חַיִּים), azaz élet szó betűszám-értéke, s így az elhunytak örök életére gondolunk.

A megemlékezésen többek között részt vett Josef Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete, dr.Frölich Róbert országos főrabbi, és dr.Kunos Péter, a BZSH és a Mazsihisz ügyvezető igazgatója is, valamint Zoltai Gusztáv, korábbi hitközségi vezető, az  Emanuel Alapítvány jelenlegi titkára is.