A BZSH elnökének köszöntője az 5779-es év bejövetele kapcsán

A BZSH elnökének köszöntője az 5779-es év bejövetele kapcsán

Ma este beköszönt Ros Hasana ünnepe, egyben az 5779-es esztendő.
Az alábbiakban Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökének köszöntőjét olvashatják:
“Hajlamosak vagyunk egy-egy év elteltével összegzést készíteni, fogadalmakat tenni, hogy másként lesz, jobb lesz, legfőképpen -reményeink szerint boldogabb lesz.
A tapasztalat persze azt mutatja, hogy gyarló emberek lévén, a fogadalmaink többnyire csak meg nem valósított fogadalmak maradnak.
Milyen is volt közösségünk számára az 5778. zsinagógai év?
Fiatalokkal gazdagodott közösségünk, ez örvendetes. Mintha kezdene beérni az a sok energiát felemésztő, fáradságos munka, amelynek célja, hogy a zsidó gyökerekkel rendelkező családok figyelme felmenőik vallása, hagyományai felá forduljon.

Elvesztettünk jó barátokat, szeretett és tisztelt hittestvéreket. Nevük legyen áldott az Örökkévaló által!

Komoly beszélgetéseket folytattunk a neológia múltjáról, jelenéről és jövőjéről néha túlfeszítve az intelligens vitakultúra kereteit. Ennek ellenére szilárd meggyőződésem, hogy a résztvevők mindegyike a tenni akarás, az előremutató cselekvés szándékával fogalmazta meg javaslatait, amelyek egyedüli célja, hogy a magyarországi neológia tudjon és akarjon segítséget, támaszt, irányt adni a 21. század útját kereső emberének.

Számos színvonalas kulturális programmal, rendezvénnyel igyekeztünk erősíteni közösségünk összetartozását.

Most, hogy közeleg a számadás és önvizsgálat ideje, meg kell állnunk egy pillanatra, hogy értékeljük mindazt, amit magunk mögött hagyunk. Számot kell vetni hibáinkkal, megkövetni mindazokat, akiket akarva-akaratlanul megbántottunk, és kérni az Ö.valót, hogy adjon lehetőséget tévedéseink kijavítására, jó cselekedetre, adjon erőt és egészséget az elkövetkező 5779. esztendőre.

Kívánom, hogy úgy legyen!
שנה טובה